datum: 19.01.2023

Asi nejčastěji se tyto výrazy používají ve spojení s vinylovými a PVC podlahami. V této kategorii podlahových krytin se totiž vyskytují zástupci obou skupin, tedy jak vinyly homogenní, tak heterogenní. Co přesně to znamená a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Heterogenní podlahy

Heterogenní podlahová krytina se skládá z několika různých vrstev (které jsou k sobě navzájem tepelně stlačeny), nejčastěji těchto (bráno shora dolů):

  1. PUR vrstva – zaručuje minimální údržbu podlahy
  2. transparentní nášlapná vrstva – chrání vrstvu se vzorem, její tloušťka určuje odolnost podlahy
  3. fotovrstva – obrázek konkrétního designu, nejčastěji dřeva nebo kamene
  4. stabilizační vrstva se skelnou mřížkou – vrstva zajišťující tepelnou stálost podlahy, tedy že se při změně tepelných podmínek nebude smršťovat či roztahovat
  5. nosná vrstva - představuje hlavně solidní podklad pro vrstvy nad ní

Počet i skladba vrstev se liší dle typu podlahy, může tam být navíc třeba korek jako akustická izolace, vrstva s lepidlem u samolepicích podlah nebo zaklikávací systém s vyfrézovanou drážkou pro zámkový způsob instalace.

Heterogenní podlahy se většinou vyrábějí ve formátech dílců – lamel a čtverců. Typickými zástupci jsou třeba německé vinylové podlahy Expona Commercial, Expona SimpLay, kolekce Project Floors nebo Cavalio. Výjimkou je například Expona Flow, která se jako jedna z mála heterogenních podlah dodává v rolích (o šíři 2 metry).

Vinylové podlahy v online katalogu

Homogenní podlahy

Homogenní krytina je narozdíl od výše uvedených typů tvořena pouze jednou vrstvou, která je stejnoměrně probarvená v celé své tloušťce.

Do homogenních vinylových podlah patří i velmi specifické typy, jako například:

Tyto vinylové podlahy bývají proto výbornou volbou do míst se specifickými nároky, které jsou často stanoveny přímo zákonnými normami a směrnicemi.

Na rozdíl od heterogenních podlah se většinou dodávají v rolích, je tedy také snazší vyřezávat a skládat v nich různé tvary a jiné barvy.

Homogenní vinylové podlahy jsou elastičtější, lze je instalovat i speciálním způsobem beze spár kvůli vyšším nárokům na hygienu.

Dokáží splnit ty nejvyšší třídy zátěže a navíc díky probarvenosti v celé jejich tloušťce nebude případný povrchový škrábanec téměř vůbec viditelný.

Mezi typické zástupce homogenních podlah patří třeba zátěžové vinyly Estrad či Quartz od renomované švédské společnosti Kahrs nebo vysoce odolné italské kaučukové / pryžové podlahy Artigo.

Kaučukové podlahy v online katalogu