datum: 27.09.2022

Koberce z přírodních materiálů

Přírodní materiály jsou v kurzu prakticky neustále, ať už jde o vlněné, sisalové, hedvábné, lněné či další typy. Každý z nich má svá specifika a je vždy dobré předem pečlivě promyslet, do jakých prostor je koberec určený a s jakým provozem se tam bude setkávat.

Koberce z přírodních materiálů přitom nemusí nutně znamenat zvýšenou péči o ně ani investované horentní sumy do jejich nákupu, jak se obvykle lidé domnívají. Existují samozřejmě luxusní ručně vyráběné koberce pro náročné zákazníky, kde ceny za metr čtvereční šplhají od 10 000 Kč výše. V nabídce ale máme například i koberce sisalové či vlněné, které jsou výrazně levnější. 

Stejně tak není třeba o většinu koberců z přírodního materiálu nijak přehnaně pečovat – stačí vědět, že se obvykle nesnášejí s vlhkostí a měly by se pravidelně luxovat.

Přírodní kusové koberce mohou být buď z jednoho materiálu, nebo se velmi často používá i více materiálů dohromady – kombinuje se například sisal s vlnou, hedvábí se lnem, vlna s viskózou či další.

Chcete se podívat, jaké přírodní kusové koberce máme aktuálně skladem na našem e-shopu? Stačí si vybrat, online objednat i zaplatit a za pár dní můžete mít vysněný koberec doma.

Nabídka kusových koberců v BOCA e-shopu

Vlněné koberce

Vlna je bezpochyby tradiční materiál na výrobu koberců, vlněné koberce jsou vysoce komfortní a snadno udržovatelné. Koberce z přírodní vlny poskytují velmi dobré akustické i tepelné izolační vlastnosti.

Vlna je navíc pomalu hořlavý materiálů, koberce z ní splňují patřičné normy nehořlavosti a je možné instalovat je i v prostorech s předepsanými požárními normami.

Koberce mohou být i z mohéru - což je speciální typ vlny získávané z angorských koz.

Vlněné koberce na BOCA e-shopu

Sisalové koberce

Sisalové vlákno se získává z listů palmy agáve sisalové a ploše tkaný povrch sisalových koberců nabízí spoustu designových možností.

Sisalová vlákna jsou také přirozeně odolná vůči ohni, proto jsou sisalové koberce vhodnou volbou i v místnostech s krbem či kamny. Naproti tomu sisaly nejsou příliš vhodné do vlhkého prostředí, přírodní vlákno si uchovává svou přirozenou nasákavost a koberec se v tomto prostředí rychleji ničí.

Sisalové koberce na BOCA e-shopu

Hedvábné koberce

Přírodní hedvábné vlákno se získává z kokonů larvy bource morušového. Právě z tohoto materiálu pak vznikají ty nejluxusnější hedvábné koberce, které se mohou chlubit přirozeně lesklým vzhledem, jemností na dotek a hladkým povrchem vláken.

Hedvábná vlákna jsou paradoxně vysoce odolná proti opotřebení. To však neplatí ve vlhkém prostředí, to těmto kobercům škodí a není pro ně vhodné. 

Hedvábné koberce v BOCA online katalogu

Lněné koberce

Lněné vlákno (získávané ze stonku lnu setého) patří mezi přírodními vlákny k těm nejpevnějším a nejodolnějším. Lněné koberce jsou zároveň přirozeně hypoalergenní a antibakteriální, rezistentní vůči plísním, pylu a prachu. Do vlhkého prostředí jsou ovšem stejně nevhodné jako ostatní přírodní koberce.

Lněné koberce v BOCA online katalogu

V nabídce u nás najdete i koberce bavlněné, či další s přídavkem viskózy nebo lyocellu. I v těchto případech jde o materiály na přírodní bázi, měkké, jemné a na dotek velmi příjemné.

Rádi vám u nás v showroomu ukážeme všechny materiály a možnosti výroby kusových koberců na zakázku.

Objednejte se na návštěvu k nám do BOCA showroomu