datum: 17.08.2022

Je obecně známým faktem, že první dojem z firmy a vlastně i soukromého bytu či rodinného domu si každý návštěvník vytváří už u vchodových dveří. Čisticí rohože i celé čisticí zóny tak nejsou jen nutným praktickým vybavením, ale svou roli hrají i jako signály spoluvytvářející image firmy či domácnosti.

Funkce čisticích rohoží:

  • Vsakování vlhkosti – která by se jinak na podrážkách zanesla do interiéru.
  • Tlumení zvuku – spodní vrstva rohože, která vytváří stabilní podklad, funguje zároveň jako akustická bariéra a tlumí kročejový hluk.
  • Snížení nákladů na údržbu podlah – tím, že většina nečistot zůstane zachycená v rohoži, se šetří náklady spojené s čištěním podlahových krytin v interiéru.
  • Prodloužení životnosti podlah – rohože zabraňují pravidelnému znečišťování podlahových krytin uvnitř budov a tím přispívají k jejich delší životnosti. 

Chcete se podívat, jaké rohožky máme aktuálně skladem na našem e-shopu? Stačí si vybrat, online objednat i zaplatit a do pár dní máte rohožku doma u dveří.  

Čisticí rohože v našem e-shopu

Kam s rohoží

Než si rohož či čisticí zónu vyberete, je potřeba se zamyslet nad tím, do jakého prostoru je určena. Některé rohože mohou být instalované jen do vnitřních prostor, jiné snesou i venkovní povětrnostní podmínky, tedy venkovní prostory, případně lze oba typy vhodně nakombinovat tak, aby jejich výsledná účinnost byla co nejvyšší. Ideální délka čisticí zóny je již zmiňovaných několik kroků, ale je jasné, že ne všude toto pravidlo uvést do praxe.

Z čeho jsou čisticí rohože

Materiály čisticích rohoží se dají zcela jednoduše rozdělit na dva typy: přírodní a syntetické. Tradičním přírodním materiálem je kokos – rohože z něj jsou robustní, velmi husté a díky velké hmotnosti dobře přiléhají k podlaze. Mají vysokou čisticí schopnost, dobře sají vlhkost a netřepí se. Kokosové rohože dodáváme buď v přírodní světle hnědé barvě, nebo mohou být obarvené na různé odstíny. 

Mezi syntetické materiály, z nichž se vyrábějí čisticí rohože, pak patří například polyamidová vlákna/nylon a polypropylen – všechna vlákna jsou pevně zafixovaná v podkladu, nelámou se, nevypadávají.

Čisticí rohože na míru / s logem

Na míru dokážeme vyrobit rohože v libovolných rozměrech i tvarech, zároveň mohou na sobě nést například firemní logo či jiný obrázek. Ten může být do plochy buďto vyřezaný a vložený v jiné barvě, nebo může být natištěný.

Okraje rohože by měly být opatřeny náběhovou gumou, nebo lze rohož vložit do připraveného rámečku v podlaze. Méně tradičně lze rohože využít i celoplošně: například v apartmánu na horách si investor přál položit rohož místo koberce v celé vstupní chodbě i na schodech vedoucích dále do obytných prostor (viz obrázek níže).

Rohožky s potiskem v našem online katalogu